TURŞU’NUN FAYDALARI
Turşu yemeyi seven bir toplum olduğumuz aşikar. Peki yemeklerde, veya meze olarak tükettiğimiz turşunun faydaları nelerdir hiç düşündünüz mü? Sağlık açısından bir çok yararları olan sebzelerden yapılan ve sirke suyu, havuç, turşuluk salatalık, yeşil domates, biber, soğan, sarımsak, lahana yaprağı, kereviz yaprakları gibi başka besinlerle iyice zenginleştirilen turşu hem yağ içermedikleri için hem de neredeyse kalorisiz yiyecekler oldukları için zayıflama amacıyla kullanılabilecek besinlerdir. Turşu sadece zayıflamak, kilo vermek için değil, başka faydaları sebebiyle de sağlıklı bir yaşam amacıyla kullanılabilmektedir. Şimdi sirke neye iyi gelir ve zayıflama, kilo verme amaçları da dahil olmak üzere faydaları nelerdir göz atalım;
1. Yüksel lif içerir
2. Vitamin ve Mineral Kaynağıdır
3. Bunamayı geciktirir ve doğal tedavi imkanı sağlar
4. Tansiyonu Düşürür
5. Turşu bağışıklığı güçlendirir
6. Kalp ve damar hastalıklarına bitkisel çözüm’dür.
TURŞU’NUN TARİHÇESİ
Arkeologlar ve antropologlar, antik çağda Mezopotamyalılar’ın turşuyu kullandıklarına (MÖ 2400 yıllarında) inanmakta ve salatalığın anavatanı Hindistan’dan MÖ 2030 yılında Mezopotamya Dicle Vadisi’ne getirildiğine değinmektedir. Ayrıca yine tarihçiler, turşunun MÖ 3000 yıllarında Batı Asya, Mısır ve Yunanistan’da kullanıldığını da belirtmektedir. Diğer taraftan, salatalık turşusu İncil’de iki kez (Sayılar 11:05 ve İşaya 1:8) geçmektedir. Antik Kaynaklar, turşunun beslenme faydaları yanısıra, o çağlarda bir güzellik unsuru olarak da kullanıldığını ileri sürmektedir. Bu kaynaklar ayrıca, Kleopatra’nun turşuyu doyurucu bir diyet olarak kabul ettiği ve cilt güzelliği için de kullandığını ifade etmektedir. Aristo’nun MÖ 850 yılında salatalık turşusunun hastalıkları iyileştirici etkisini övdüğü belirtilmektedir…
Başta Jül Sezar olmak üzre, Roma İmparatorlarının, fiziksel ve ruhsal güçlerini kuvvetlendirdiği için askerlerine turşu yedirdiği bilinmektedir.
Ayrıca Napolyon’un, askerleri için turşuyu bir cesaret kaynağı olarak gördüğü de tarih kayıtlarında mevcuttur.
SEBZELER TURŞU HALİNE GETİRİLDİĞİNDE AYNI VİTAMİN VE MİNERAL DEĞERLERİNİ KORUYOR MU?
Sebzeleri fermente etmek, içindeki vitamin ve mineralleri hem korur hem de daha iyi kullanılır hale getirir(enzim vs.). Ayrıca bol bol probiyotik almış olursunuz. Örneğin alıntısını yaptığınız kırmızı pancarı,çiğ yada pişmiş kullanmak yerine fermente etmenin inanılmaz faydaları vardır:
– Bol bol sindirim enzimi ve probiyotik alırsınız
– Çiğ yada pişmiş halindeki yüksek nişasta fermentasyon yoluyla parçalanır
– B vitaminleri sentezi, özellikle folat daha iyi emilir ve çok iyi detoks yapar(metilasyon süreci).
– Yine içindeki kırmızı rengi veren maddenin (betacyanins) etkinliği artar.Kansere çok iyi geldiği belirtilen bu maddenin antioksidan etkisi artar , ORAC değeri 1776 gibi oldukça yüksek bir değere ulaşır ve anti enflamatif etki yaratır.
Son yıllarda pancar turşusu neredeyse fonksiyonel gıda olarak bakılmaya başlanmıştır.